Värmdö bibliotek och ungkulturhuset Gurraberg hbtq-certifierade

kxewj2mfpgzrzia2y38gVärmdö bibliotek och ungkulturhuset Gurraberg har hbtq-certifierats. Det firades på Gustavsbergs bibliotek den 3 februari, med tal, tårta och livemusik framförd av Nino Ramsby.

Hbtq står för homosexuella, bisexuella, transsexuella och queer. Att verksamheterna har ”hbtq-certifieras” innebär bland annat att personalen utbildas i hur de kan upptäcka och ifrågasätta normer i verksamheterna. Målet är att alla, besökare som personal, ska känna sig sedda och respekterade, oavsett sexualitet eller könstillhörighet.

– Genom att arbeta normkreativt i vill vi få fler att känna sig inkluderade och välkomna. Verksamheterna ska vara trygga rum för alla besökare, säger Ann-Helen Johansson, chef för Värmdö bibliotek och ungkulturhuset Gurraberg.

Ny app för Värmdös unga

app+ung+i+varmdo

Ung i Värmdö riktar sig till dig som är ung medborgare i Värmdö kommun och vill ta del av vad som händer. Ladda ner appen Ung i Värmdö!

Den nya Ung i Värmdö -appen innehåller information om aktiviteter och tjänster som vänder sig till kommunens ungdomar. Appen är framtagen gemensamt av fritidsgårdsenheten, biblioteket, Ungkulturhuset Gurraberg och Dialog- Ung i Värmdö.

Få koll på vad som händer
I appen hittar du bland annat öppettider på fritidsgårdar och bibliotek och kan se vilka kurser som ungkulturhuset Gurraberg erbjuder. Det går också att söka pengar från Snabb slant, anmäla sig till Värmdö kommuns nya ungdomsråd och mycket mer.

Vinn Xbox one eller spa-dag!
I och med lanseringen kan ungdomar vara med och tävla om fina priser. Välj mellan ett Xbox one, en spa-dag för två eller en Hoverboard – det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att ladda ner appen och fylla i frågeformuläret.

För att ladda ner appen sök på Ung i Värmdö i App Store och Google Play.

Tyck till om kollektivtrafiken

bussJust nu pågår en undersökning för att utveckla kollektivtrafiken långsiktigt. Stockholms läns landsting vill veta vad du som bor i länet tycker för att kunna utveckla kollektivtrafiken på rätt sätt.

I samband med att det regionala trafikförsörjningsprogrammet ska revideras, så genomför SLL en enkät för att få höra invånarnas röster om behov och reflektioner kring kollektivtrafiken och hur de önskar att kollektivtrafiken utvecklas framöver. Enkäten är digital och frågorna berör hela resan, från punkt a till ö.

Utveckla framtidens kollektivtrafik
Målet är att utveckla framtidens kollektivtrafik till att underlätta vardagen och att bidra till att öka kollektivtrafikens marknadsandelar gentemot bilen. Svaren kommer att användas som underlag i kommande samråd med kommuner, myndigheter och andra intressenter i samband med revideringen av länets regionala trafikförsörjningsprogram.

Enkäten går att svara på fram till söndag 7 februari och du hittar enkäten här. För mer information, kontakta trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting

mikael

Mikael Lindström är Socialdemokraternas nya oppositionsråd i Värmdö

Mikael Lindström anser att blockpolitiken är skadlig för Värmdö och vill bygga ett brett politiskt samarbete. Bättre skola, fler bostäder och smart samhällsplanering står högst på Lindströms agenda.

Vid ett medlemsmöte den 18 januari valdes Mikael Lindström enhälligt till Socialdemokraternas nya oppositionsråd i Värmdö.

– Jag är verkligen glad över att ha fått medlemmarnas förtroende att bli Värmdös nya oppositionsråd. Värmdö är en fantastisk kommun, men den behöver bli ännu bättre att leva och arbeta i. Jag är beredd att ta det ansvaret, säger Mikael Lindström.

Mikael Lindström vill komma bort från blockpolitiken och bygga en bred politisk koalition.

– Blockpolitiken skapar ständiga politiska låsningar som är skadliga för Värmdö. Värmdöborna förtjänar bättre och vi politiker behöver gemensamt ta ansvar för de utmaningar som vår kommun står inför. Jag kommer därför verka för en bred politisk koalition i Värmdö inför valet 2018.

I sina olika roller i Värmdöpolitiken har Mikael Lindström varit drivande i ett stort antal frågor. Han var bland annat en av arkitekterna bakom uppgörelsen mellan Rikshem och Värmdö Bostäder som möjliggör byggandet av 1 000 nya hyresrätter.

– För mig är det resultatet som räknas. Vi behöver fler smarta lösningar för vår pressade infrastruktur och fler bostäder.

Mikael Lindström engagerade sig politiskt 2012 i samband med att Munkmoraskolan i Gustavsberg var nedläggningshotad.
– Mitt politiska engagemang väcktes i skolan och skolan är fortsatt vår viktigaste fråga. Skolan behöver resurser så att alla elever kan lyckas, det är ett absolut måste, avslutar Mikael Lindström.

Fakta om Mikael Lindström

Ålder: 45 år

Utbildning: Fil. Kand. statsvetenskap och journalistik.

Yrkeserfarenhet: Politisk sekreterare, förtroendevald, 15 år som journalist, bl a DN och TV4, tjänstebilskonsult, egen företagare.

Foto: Tina Axelsson

fotoutstallning

Tre fotografer & en designer visas i Arken

Ingaröborna Lina Eriksson, Göran Wallin, Dan Hansson och Carin Carlsdotter Denell ställer ut ”Tre fotografer & en designer” i Arkens galleri, Post Nord i Solna. Här visas naturbilder, porträtt, bilder på städer i världen samt inredning och drivvedskonst. Utställningen pågår tom den 29 januari. Läs mer här.

Kör Ingarövasan med hela familjen

Ingarovasan pressmeddelandeDen 13 februari 2016 går Ingarövasan av stapeln i skidspåren vid Ingarö Golfklubb. Det är en kul fest för hela familjen med skidtävlingar för alla åldrar, ponnyridning och afterski med liveband. Ingarö Golfklubbs restaurang slår tillfälligt upp portarna för hungriga och afterskisugna skidåkare såväl som icke skidåkare. Anmäl dig här.

charlottenlund_interior_matsal_1960x1140

Gustavsberg växer

Charlottenlund byggs i Gustavsberg mellan Charlottendal och Farstadal. Kvarteret kommer bestå av trettio stora radhus på 152 kvadratmeter vardera varav fjorton stycken släpps i den första etappen. Radhusen byggs i 2,5 plan med en avskild vindsvåning samt entréplan med öppen planlösning. Tomterna med uteplatser är alla planerade för solläge och runt området finns ett kuperat skogsparti. Inflyttning kvartal 4 2017-kvartal 2018.

MortnasGrissline

Mörtnäs och Grisslinge växer


Skanska
förbereder ett bostadsprojekt i Mörtnäs/Grisslinge. Markarbeten kommer att påbörjas under början av 2016.

Skanska har påbörjat avverkningar och markarbeten i den gamla grustäkten norr om Skärgårdsvägen /väg 222 i Mörtnäs vid Grisslinge. Arbetet är en förberedelse för ett planerat bostadsprojekt med flerbostadshus. Även ett område längre norrut, öster om Mörtnäsvägen, har avverkats som förberedelse för en utbyggnad av radhus och kommunal gata.

Markarbeten under 2016
Skogen har avverkats under november-december. Markarbeten med schaktning och utfyllnad av sand och grus påbörjas i början av 2016, och anledningen till det är att förbereda för en kommunal gata och bygga upp kvartersmarken för planerade bostäder i området.

Den kommunala gatan är planlagd i en detaljplan och Bygg-, miljö och hälsoskyddsnämnden har lämnat tillstånd för markarbetet under 2014.

Under 2015 ansökte Skanska om planbesked för ett nytt bostadsområde med cirka 140 lägenheter och en infartsparkering i området. Det planarbetet bedöms kunna påbörjas under 2016, enligt Värmdö kommun.

 

Hänkeln, Kulturfabriken eller Gustavsbergs Kulturrum?

porslinsfabriken

Nytt kultur- och upplevelsehus. Vad tycker du att vårt nya kultur- och upplevelsehus ska heta? Rösta på ditt favoritförslag! Välj mellan de olika förslagen som kommit in och rösta fram namnet på vår nya mötesplats för kultur och upplevelser.
Gustavsbergs nya kultur- och upplevelsehus har under arbetets gång kallats Porslinsfabriken. I dagligt tal har det också fått heta kulturhus och upplevelsecenter. Nu ska det döpas och fram till 31 december 2015 har allmänheten kunnat lämna namnförslag. Vi fick in över 30 olika förslag och fram till den 24 januari kan du rösta på din favorit. Rösta här.
Några av de verksamheter som kommer att flytta till det nya huset är biblioteket, kulturskolan, ungkulturhuset Gurraberg, Gustavsbergs porslinsmuseum och Gustavsbergs konsthall. Det planeras också för hörsal, öppen scen, kafé, möteslokaler, lekyta och turistinformation. Kultur- och upplevelsehuset ska vara klart under 2017. Läs mer om det nya kultur- och upplevelsehuset.

Må bra i Värmdö

Unna dig själv en stunds avkoppling, kroppsvårdande behandling och mat du mår bra av. Här är några av Värmdös må bra-ställen. För en gladare kropp och harmonisk själ.

GrowUp Hälsoverkstad

Sara Edrén driver GrowUp hälsostudio
Sara Edrén driver GrowUp hälsostudio

Mitt i Återvalls lilla industriområde på Ingarö ligger nystartade GrowUp Hälsoverkstad. Det är hälsoprofilen Sara Edrén som skapat ett personligt gym och yogastudio, mitt ute på landet. GrowUp Hälsoverkstad erbjuder pt-tjänster och funktionell träning till alla som vill underhålla och förbättra sin rörlighet, minska smärta eller bygga en starkare kropp. Med särskild inriktning på kvinnor och män som arbetar med sina kroppar, då hon som trädgårdsentreprenör vet hur tunga, ensidiga arbetsmoment sliter på deras kroppar. Ett klippkort med 10 gånger kostar 1500 kr. En massagebehandling á 50 minuter kostar 700 kr, och är värd en omväg även för den som inte bor på Ingarö.

Body Joy

bodyjoy
Monica Elsinga och Monica Ryberg driver Body Joy

”Den bästa träningen är den som blir av” Det är Body Joys devis. Och den är sann. Här måste du vara medlem för att kunna åtnjuta all service de erbjuder. När du kommer drar du ett id-kort som välkomnar dig. Sedan är det bara att vara, träna, ta en kopp te, sitta i massagestolen en stund eller ta en bastu. Många sitter i kaféet för en pratstund, arbetsstund eller bara för att få vara en stund med sig själv. Gästerna hejar igenkännande på varandra och stämningen är varm och glad. Body Joys terapeuter erbjuder flera olika behandlingar men de behöver oftast bokas i förväg och ingår inte i den årliga träningsavgiften. Finns i Mölnvik och Gustavsbergs hamn.

Seglarhotellet i Sandhamn

Relaxavdelningen på Seglarhotellet i Sandhamn är ett genuint SPA. I avslappnande atmosfär och med behandlingar inspirerade av hav och natur kan du njuta av kurbad, alginpackning, ansiktsbehandling och massage. Att gå Sandöns vackra klippromenad som avslutning sätter extra guldkant på upplevelsen. En SPA-weekend lördag kostar 2045 kr.

”Ordet SPA är en form av det latinska verbet spargere och kan även översattes från latinet Salus Per Aqua, vilket betyder hälsa/läkning genom vatten.”

Julklappstips

Om-sommaren-skona480x600Om sommaren sköna är en kärleksfull bok som tar dig med från torparträdgården till skärgården, via fäboden. Goda, nyttiga tips och recept, ömsint poesi, ljuv musik och inte minst gammal kunskap från svunna tider. En riktig feel good-bok som väger tungt i knät.

Tina Ahlin har sedan Tinas Trädgård i TV4 samlat material, fotat och skrivit till denna bok. Material från gamla receptböcker, från mun till mun, och inte minst från många timmar av eget skapande i både trädgård och skärgård. Det är med passionerat hjärta Tina berättar om sina älskade torparblommor och örtkryddor, om de finaste snapstipsen från skärgården. Om Karl-Gustafs getost på fäboden i Grunuberg och Kurre i Hangös rökta flundra. Om björnbärsvin, johannesörtssnaps och ringblomssalva. Om fjärilar, humlor, poesi och punsch – och som örten på laxen så bidrar några av Tinas vänner och kollegor med sina bästa snapsvisor! Du hittar den här för 280 kr.

Grattis Anna Ranebo!

pingopotsTävlingen om en kruka från Pingo Pots avgjord

Här är frågorna och Anna Ranebos svar från tävlingen på Facebook:
1. Var tillverkas Pingo Pots krukor? Svar: Sverige
2. Hur många öar består Värmdö av? Svar: 10000 öar
3. Vilket är ditt bästa utflyktsmål på Värmdö? Svar: Nora gård: kultur, charm, närproducerat, genuint, smultronställe.
Vinsten blev fina The Globe till ett värde av 375 kr. Design: Lisen Gellerstedt från Värmdö. Stort grattis!

 

Ny bok om Gustavsberg

bokForm och funktion i folkhemmet
1825 får grosshandlare Herman Öhman klartecken att starta porslinstillverkning i Gustavsberg. Nu inleds en makalös historia om form och funktion som präglat det svenska folkhemmet. Föremål signerade Gustavsberg har sedan dess varit en naturlig del i svenskarnas vardagsporslin, eller så har de med tiden blivit värdefulla samlarobjekt. Flera av fabrikens formgivare, såsom Stig Lindberg och Lisa Larson, har blivit designikoner. I denna rikt illustrerade bok skildras Gustavsbergs slingriga väg genom historien  från konkurser och utförsäljningar till exempellösa framgångar. Gösta Arvidsson är en av nutidens största kännare av Gustavsbergs historia.

Denna bok är en skildring av Gustavsbergs slingriga väg genom historien – från konkurser och utförsäljningar till exempellösa framgångar. Författaren Gösta Arvidsson är en av nutidens största kännare av Gustavsbergs historia. Boken är utgiven på förlaget Historiska Media i november 2015.

Foto: Carin Carlsdotter Denell

”Något har hänt”

Gustavsberg – en plats i förändring

konstfackLördagen den 12 december kl 13.00 inviger kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson ”Något har hänt” – en utställning om Gustavsberg i förändring. För andra året i rad ställer årskurs tre på kandidatprogrammet för Keramik och Glas på Konstfack ut på Gustavsbergs Porslinsmuseum. Sara Isaksson From, lektor vid Konstfack presenterar projektet. Studenterna visar upp arbeten som alla tar avstamp i den omvälvande förändringsprocess som pågår i Gustavsberg.

Gustavsberg är ett samhälle vars identitet varit starkt kopplad till porslinsindustrin, men som idag är på väg att omvandlas till något nytt. Studenterna har fritt tolkat och gestaltat platsen utifrån olika perspektiv. De har formulerat sig kring begreppen estetik, politik, fabrik och keramik. Tillsammans har de undersökt det som varit, det som är och det som skall bli. Deltagare: Mollie Albertsson, Evelina Dovsten, Evelina Eronen, Sunna Helgadóttir, Caroline Hultqvist, Ida Karlsson, Lisa Maria Pettersson, Petter Rhodiner, Ida Netterberg och Tove Tengå. Utställningen visas på Gustavsbergs Porslinsmuseum från den 12 december 2015 till den 7 februari 2016.

Gustavsbergs Porslinsmuseum är en del av Värmdö kommun. Utställningsverksamheten stöds av Kooperativa förbundet, Villeroy & Boch Gustavsberg AB, samt Gustavsbergs Porslinsmuseums Vänner. Samlingarna ägs och vårdas av Nationalmuseum.

Foto: Carin Carlsdotter Denell